Home  |  Opvang  |  Knuffeltherapie  |  Vakantieopvang  |  Wilde ratten  |  Over Rattenpootjes |  Contact  |  Tarieven  |  Links

FinanciŽle adoptie

Eefje

Eefje is een vrouwtje, haar leeftijd is onbekend maar ik schat dat ze in de zomer van 2012 geboren is. Eefje kwam hier samen met Muffin, via opvang Parzival, voor knuffeltherapie omdat ze beet en in paniek raakte wanneer ze opgepakt werd.
De eerste weken kon ik haar alleen bij me nemen door haar in een dekentje op te pakken. Na een tijdje ging ze de loslooptijd waarderen, maar een hand in de kooi was nog steeds reden om te bijten, zelfs voeren was soms moeilijk. Na een maand of twee werd dit beter en kon ik haar meestal zo oppakken en iets lekkers geven zonder gebeten te worden. Het vertrouwen groeide en Eefje bloeide zichtbaar op. In augustus heeft ze helaas een ongelukje gehad waarbij ze een teentje verloor, gelukkig kan ze hier goed mee leven.
Ik heb haar en Muffin geintroduceerd bij enkele andere (blijvende) opvangers, dit gaf totaal geen problemen. Eefje waardeert het leven in een groepje enorm en is tegenwoordig een blij en vriendelijk ratje, echt 'mijn' Eefje. We weten wat we aan elkaar hebben.

Vanwege haar verleden en het feit dat het nu zo goed met haar gaat en ik dit absoluut zo wil houden wordt ze niet meer geplaatst. Ik hoop haar hier nog lang een fijne tijd in een veilige omgeving te kunnen bieden.

Update maart 2014: Eefje werd op 17 februari met spoed geopereerd aan een baarmoederprolaps. Het was een zware operatie, maar Eefje zou Eefje niet zijn als haar pit en levenslust haar er niet bovenop geholpen zouden hebben. Inmiddels maakt ze het weer prima! Wegens het overlijden van enkele kooigenootjes woont ze nu alleen nog samen met Muffin, haar eerste liefde.
Update mei 2014: Muffin overleed eind april. Eefje zit nu bij Lizzie en opvangertje Brutaal Witje.

Daisy

Daisy kwam in september 2013 voor het eerst in de opvang, samen met Peach. Omdat het zulke lieve en makkelijke dames zijn werden ze al snel herplaatst. In juni 2014 werden beide dames ziek en kwamen ze terug in de opvang vanwege de dierenartskosten die dit met zich mee zou brengen.

Daisy heeft een chronische reutel, af en toe heeft ze hiervoor een kuurtje nodig. Verder heeft ze, net als Peach, overactieve melkklieren. Hiervoor zit ze permanent aan de Galastop. Daisy woont samen met Peach, Muiss en Lolly. Ze is inmiddels bijna 2 jaar oud.

Peach

Peach kwam in september 2013 voor het eerst in de opvang, samen met Daisy. Omdat het zulke lieve en makkelijke dames zijn werden ze al snel herplaatst. In juni 2014 werden beide dames ziek en kwamen ze terug in de opvang vanwege de dierenartskosten die dit met zich mee zou brengen.

Peach had een baarmoederontsteking, daarom is ze direct gecastreerd. Ook heeft ze, net als Daisy, overactieve melkklieren (zelfs na de castratie nog), daarvoor zit ze permanent aan de Galastop. Peach is bijna 2 jaar oud en woont samen met Daisy, Muiss en Lolly.

Muiss

Muiss kwam samen met Daisy en Peach in de opvang in juni 2014. Van hen werd afstand gedaan omdat de dierenartskosten voor Daisy en Peach te hoog zouden oplopen.

Muiss is een gezonde, actieve dame maar wordt niet meer geplaatst omdat ze bijna 2 is en al een tijd bij Daisy en Peach (en inmiddels ook Lolly) zit.

Lolly

Lolly kwam in juni 2014 in de opvang via afstand. Ze had een flinke reutel en was benauwd. Na het maken van een rontgenfoto bleek dit veroorzaakt te worden door een abces dat tegen haar luchtpijp drukt. Ze zit hiervoor aan de antibiotica en hoewel ze er nog niet is, lijkt dit aan te slaan. Ook heeft ze een melkkliertumor, maar daar kan ze vanwege haar conditie niet aan worden geopereerd.

Lolly heeft een flinke tijd alleen gezeten, ik heb haar hier gekoppeld aan Daisy, Peach en Muis en ze is dolblij met haar vriendinnen. Ze is inmiddels ruim twee jaar, maar hopelijk kan ze toch nog een tijdje van het leven in een groepje genieten.

Ventje

Ventje is een wild ratje, begin oktober 2013 in de opvang gekomen via het asiel in Apeldoorn. Er is helaas niks over zijn achtergrond bekend, ik vermoed dat hij met de fles is grootgebracht en weer is uitgezet maar mensen heeft opgezocht. Hij is namelijk te makkelijk te hanteren voor een 'echte' wilde rat, als hij nooit in contact met mensen zou zijn geweest. Uitzetten was vanwege zijn gedrag en de tijd van het jaar geen optie meer, uitplaatsen ook niet omdat wilde ratten zich sterk hechten aan hun vaste verzorger en baat hebben bij stabiliteit. Momenteel woont hij samen met een jong tam mannetje. Hij is gecastreerd om eventueel later bij mijn (half)wilde dames te kunnen, vaak vinden wilde ratten contact met hun 'eigen' soort erg prettig.
Ventje is een lief en makkelijk kereltje, zeker voor een wildje. Hij vindt opgepakt worden wat spannend, maar laat het in rustige omstandigheden wel toe. Loslopen met zijn vriendje vindt hij erg leuk en daarbij zoekt hij ook steeds vaker contact met mij. Ik schat dat hij van dezelfde leeftijd is als Uk, voor het gemak houd ik haar geboortedatum dan maar aan: 16 juni 2013

Muis

Muis kwam eind december 2013 in de opvang omdat haar kooigenootjes waren overleden en haar baasjes gingen stoppen met ratten houden. Muis was ook al wat op leeftijd (geboren rond 1 januari 2012), maar ze is nog ontzettend fit, gezond en levendig. Eind februari 2014 werd ze geplaatst, maar ze kwam na enkele weken terug in de opvang omdat ze onrust bleef veroorzaken in haar nieuwe groepje.
Ook hier kon ze niet meer terug bij de dames waar ze eerst bij zat, ze bleef klieren. Het lijkt alsof ze een beetje contactgestoord is en signalen van andere ratten niet of erg laat oppikt.

Gelukkig is er wel een klik met castraatje Morgan. Ook hij had moeite met andere ratten, maar Muis en hij zijn aan elkaar gewaagd en kunnen met elkaar overweg. Ik wil geen nieuwe intro's meer met hen, en ook wegens het feit dat ze beide al wat op leeftijd zijn worden ze niet meer geplaatst.

Update 29 augustus 2014: Helaas is Morgan overleden en moest Muis toch weer opnieuw gekoppeld worden. Na een lastige introductie zit ze nu bij opvangers Nola en Mimi.

Brutaal Witje

vrouwtje

Brutaal Witje is een dochter van Jansie en hier in de opvang opgegroeid. Ze is geboren op 9 juni 2013. Haar naam heeft ze te danken aan haar gedrag, ze is altijd overal als eerste bij en doet ook tegen andere ratten wel eens stoer. Tijdens introducties (ze heeft er inmiddels een aantal meegemaakt) is het altijd Brutaal Witje die zich even moet laten gelden (egelen en duwen). Het is een dametje met pit. Ze wordt daarom alleen geplaatst bij iemand die ervaring heeft met introducties en bij voorkeur ook oudere ratten heeft die een opvoedende rol kunnen hebben. Verder is Brutaal Witje een vrolijk, druk en heel speels meisje die dol is op haar loopwiel of rondrennen tijdens het loslopen.

Update januari 2014: Inmiddels zit Brutaal Witje hier alweer een tijdje. Ze heeft de nodige introducties meegemaakt en wordt steeds milder in haar gedrag. Ze begint nu juist zelf een opvoedende rol te hebben bij rittens en pittige ratjes die af en toe wat tegengas nodig hebben.

Update 29 augustus 2014: Brutaal Witje zit sinds enkele weken in een groepje met Sjimmie, Bijtertje en Nilai. Omdat alle ratten uit dit groepje al langere tijd in de opvang verblijven, er nooit interesse in hen is geweest en ze allen een geschiedenis hebben en/of lastig te koppelen zijn heb ik besloten hen als groep bij elkaar te houden in de opvang.

Sjimmie

mannetje, gecastreerd

Sjimmie kwam half januari 2014 in de opvang via opvang Leusden. Hij komt uit een groep van 40 ratten die in beslag waren genomen. Hij is gecastreerd (en kan dus ook bij vrouwtjes geplaatst worden). Toen hij hier kwam zat hij samen met Sjors, ik heb Sjimmie erbij gezet en deze introductie verliep probleemloos. Aan contact met mensen was Sjimmie niet gewend, inmiddels is hij door knuffeltherapie behoorlijk bijgetrokken. Hij komt altijd naar het deurtje, is redelijk makkelijk op te pakken en als hij bij me zit is hij ontspannen. Tijdens het loslopen is hij meestal de meest ondernemende van de drie, hij vindt het leuk om van alles te ontdekken.

De leeftijd van Sjimmie is helaas onbekend, ik schat hem tussen de 1 en 1,5 jaar oud.

Update 10 april 2014: Sjimmie werd geplaatst maar kwam terug omdat het helaas niet klikte met een ander mannetje. Hij wordt alleen nog geplaatst met een ratje uit de groep waarin hij nu zit. Hij heeft al te veel meegemaakt en ik wil dat hij bij een volgende verhuizing een vertrouwd ratje bij zich heeft om het zo makkelijk mogelijk te maken (Missy, Pippa, Kruimeltje, Bijtertje, Nilai of Lilo).

Update 29 augustus 2014: Sjimmie zit sinds enkele weken in een groepje met Brutaal Witje, Bijtertje en Nilai. Omdat alle ratten uit dit groepje al langere tijd in de opvang verblijven, er nooit interesse in hen is geweest en ze allen een geschiedenis hebben en/of lastig te koppelen zijn heb ik besloten hen als groep bij elkaar te houden in de opvang.

Bijtertje

vrouwtje, gecastreerd

Bijtertje kwam in maart 2014 in de opvang, ze werd bij iemand in de meterkast gevonden. Haar naam kreeg ze omdat ze in het begin flink beet. Al snel bleek dit een reden te hebben; omdat ze vaak heftig flapperig was en ook haar kooigenootjes lastig viel liet ik haar castreren. Eťn eierstok was vergroot, de ander zat verkleefd aan haar milt en heeft zeer waarschijnlijk buikpijn veroorzaakt waardoor ze zo beet. Na de operatie voelde ze zich duidelijk snel beter, in de groep is ze weer lief en speels en het bijten beperkt zich nu tot af en toe proefhappen. Het is een nieuwsgierig en contactgericht ratje, met wat meer aandacht en tijd verwacht ik dat ze helemaal bij zal trekken. Om een verhuizing zo makkelijk mogelijk voor haar te maken plaats ik haar bij voorkeur met een groepsgenootje (Sjimmie, Kruimeltje, Missy, Pippa, Nilai of Lilo).

Bijtertje is (geschat) geboren rond juli 2013.

Update 29 augustus 2014: Bijtertje zit sinds enkele weken in een groepje met Brutaal Witje, Sjimmie en Nilai. Omdat alle ratten uit dit groepje al langere tijd in de opvang verblijven, er nooit interesse in hen is geweest en ze allen een geschiedenis hebben en/of lastig te koppelen zijn heb ik besloten hen als groep bij elkaar te houden in de opvang.

Nilai

vrouwtje

Nilai kwam in de opvang omdat het niet klikte met het ratje waar ze bij zat. Nilai is erg speels en zelfverzekerd, de introductie met Sjimmie en later met de hele groep verliep goed. Wel denk ik dat ze het tegengas van de andere ratjes met een sterk karakter goed kan gebruiken, over heel zachtaardige ratjes zou ze makkelijk heen kunnen walsen. Met gelijkgestemden is ze helemaal in haar element en speelt ze veel.

Naar mensen is Nilai lief en makkelijk, ze is goed te hanteren maar omdat ze een echt vrouwtje is vindt ze spelen en loslopen wel veel leuker dan knuffelen. Ik plaats haar bij voorkeur met 1 groepsgenootje (Sjimmie, Kruimeltje, Missy, Pippa, Lilo of Bijtertje).

Nilai is geboren rond juli 2013.

Update 29 augustus 2014: Nilai zit sinds enkele weken in een groepje met Brutaal Witje, Sjimmie en Bijtertje. Omdat alle ratten uit dit groepje al langere tijd in de opvang verblijven, er nooit interesse in hen is geweest en ze allen een geschiedenis hebben en/of lastig te koppelen zijn heb ik besloten hen als groep bij elkaar te houden in de opvang.

Terug