Volwassen ratten laten zich niet snel zien. Wanneer je een rat ziet die niet direct probeert te ontkomen is de kans groot dat de rat hulp nodig heeft.

Tekenen dat hulp nodig is:

 • De rat vlucht niet voor mensen en/of roofdieren
 • De rat zit ineen gedoken met een opgezette vacht
 • De rat loopt wankel
 • De rat is duidelijk gewond
 • De rat is aangevallen door een hond, kat of wild roofdier

Wanneer ratten gewond/ziek/in shock zijn kunnen ze (nog) benaderbaar zijn, maar neem enkele voorzorgsmaatregelen in acht wanneer je ze veilig wilt stellen. Ook ratten in slechte conditie blijven prooidieren die het erg eng zullen vinden om door een mens benaderd en opgepakt te worden. Vaak zullen ze toch proberen te ontsnappen. Dit geldt voor zowel volwassen ratten als jonge ratjes die de oogjes al open hebben.

Pak de rat op in een theedoek, shirt of ander stuk stof (zeker volwassen ratten, zij kunnen bijten van angst) en zet hen in een stevige bak of emmer (liefst geen doos vanwege knagen) met een dekentje, eventueel een laag bakje water en wat groente. Sluit de bak dan goed af met gaas of een deksel met gaten en zet ze op een stille, liefst wat donkere plek weg. Let op: volwassen ratten zijn sterk, verzwaar een afsluiting eventueel en zorg dat de gaten in een deksel nooit groter zijn dat de omvang van het hoofd. Als het hoofd ergens doorheen past, past de hele rat er doorheen.

Hoewel de kans om ziek te worden van een wilde rat nihil is, is het wel verstandig om je handen na het contact met de rat goed te wassen. Dit is voldoende, andere maatregelen zijn niet nodig.
Neem wanneer de rat veilig gesteld is contact op met de opvang.

Vermeld in je mail naar rattenpootjes @gmail.com de volgende informatie:

 1. Land en plaatsnaam waar de rat/het nestje zich bevindt
 2. Wanneer de rat/het nestje gevonden is
 3. Waar de rat/het nestje gevonden is en onder welke omstandigheden (bv. in de tuin, nestje verstoord door werkzaamheden, ratje gevangen door kat)
 4. Hoe de rat/het nestje er aan toe is (bv. gewond, zonder moeder etc). Vermeld wat je daadwerkelijk ziet/constateert (bv. wond aan rug, zit stil in hoekje, zijn levendig)
 5. Voeg minimaal 1 duidelijke foto toe. Meerdere foto’s en filmpjes hebben de voorkeur
 6. Indien een ritten/nestje: het gewicht van het ratje (of een enkel ratje uit het nestje). Hiervoor kan je een keukenweegschaaltje gebruiken

Met bovenstaande volledige informatie kunnen we je zo spoedig en goed mogelijk helpen. Bij spoed ontvang je altijd binnen uiterlijk 2 uur een reactie.

De dagelijkse verzorging wordt enkel gedaan door mij (Jill). Deze verzorging kost ongeveer 12u werk per dag. Dit doe ik met alle liefde, maar daardoor is het helaas niet mogelijk om ook nog spoedgevallen of ratten in nood op te komen halen. Stichting Rattenpootjes kan niet als dierenambulance/transport fungeren, daarom vragen we je om gevonden ratten naar de opvang te komen brengen.